Ga naar de inhoud

Veiligheidscoalitie Den Haag
RIEC

Nieuwsbericht

Veel belangstelling voor roadshow Ondermijning in Alphen aan den Rijn

Op dinsdag 1 oktober jl. vond voor de ingang van het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn de roadshow Ondermijning plaats voor medewerkers van de gemeente, het college en de raadsleden. De roadshow is bedoeld om deelnemers op een interactieve manier signalen van ondermijnende criminaliteit te leren herkennen, bewuster te maken van de gevolgen voor de maatschappij en weerbaarder te maken tegen ondermijnende invloeden van buitenaf.

De hele dag door was er aanloop van medewerkers van diverse afdelingen en ook het college en de raad kwamen een kijkje nemen. Verder zijn de ondermijningsspecialisten van het politie basisteam en studenten van het team BOOST langs geweest. Team BOOST heeft als doel het netwerk op het gebied van ondermijning binnen de Eenheid Den Haag te verbinden, inspireren en stimuleren. 
 
De deelnemers konden de uitbuitingscontainer bezoeken, proberen te ontsnappen uit de escaperoom en de geuren van hennep, een XTC-lab en een cocaïnewasserij ruiken bij de ondermijningsbus. De verhalen over slachtoffers van uitbuiting maakten zichtbaar veel indruk en de getoonde signalen leverden regelmatig herkenning op uit de praktijk van de aanwezigen. Zij werden direct doorverwezen naar de collega’s binnen de gemeente die zich bezighouden met de aanpak van ondermijning en werden daarnaast gewezen op de mogelijkheid om anoniem te melden bij M. Verder ontstonden er levendige gesprekken over welke risico’s gemeenten lopen op ondermijnende invloeden op het ambtelijke apparaat en politieke ambtsdragers, en hoe je je daartegen kan weren. 
 
De organisatie was in handen van de gemeente, met ondersteuning en financiering vanuit het RIEC. De adviseurs veiligheid/ondermijning van de gemeente waren de hele dag aanwezig om de deelnemers te begeleiden en vragen te beantwoorden. Hierdoor is hun bekendheid bij de andere afdelingen vergroot en weten medewerkers bij wie ze terecht kunnen als ze in hun werk signalen van ondermijning tegenkomen. 
 
Wil je meer informatie over de roadshow en de mogelijkheden voor jouw organisatie? Mail naar bb-riec@denhaag.nl.