PVO

Nieuwsbericht

PVO in landelijke media door collectief winkelverbod Hoog Catharijne

Vorige week werd in het Utrechtse winkelcentrum Hoog Catharijne een collectief winkelverbod ingesteld. Personen die in een van de deelnemende winkels of restaurants in Hoog Catharijne voor de tweede keer agressief of gewelddadig gedrag vertonen, de huisregels overtreden of betrapt worden op winkeldiefstal, komen op een zwarte lijst. Zij mogen hierna het winkelcentrum niet meer betreden.

 

Platform Veilig Ondernemen is procesbegeleider van dit verbod. En Hoog Catharijne is het 500e collectief winkelverbod. Martijn Wildeboer van PVO vertelt dat het winkelverbod zowel preventief als repressief werkt: “Bij één diefstal is er nog niets aan de hand, maar als iemand binnen een jaar twee keer over de schreef gaat bij een van de geregistreerde winkels, dan kan hij een verbod opgelegd krijgen. Als diegene dat negeert, is er sprake van huisvredebreuk en is hij strafbaar.”

Diefstal
Het collectieve winkelverbod is een maatregel die winkeldiefstal moet verminderen. Want dat is hard nodig. Winkeliers verliezen jaarlijks zo'n 2 miljoen euro aan omzet door diefstal. Vorig jaar werd er 45.000 keer aangifte gedaan, maar het werkelijke aantal ligt veel hoger. De zelfscankassa's zijn een oorzaak, maar ook het dure leven in Nederland. “Mensen hebben minder te besteden, maar willen niet afzien van een lekker biefstukje in het weekend,” vertelt Wildeboer.

De uitreiking kreeg veel publiciteit in de media. Onder andere de NOS, het AD en de Trouw besteedden er aandacht aan.