Ga naar de inhoud

Veiligheidscoalitie Den Haag

Nieuwsbericht

Gratis e-learning voor buurtpreventen: leer signalen van ondermijning herkennen

Zijn er in jouw gemeente buurtpreventen actief? Wil je hen helpen om ondermijnende criminaliteit beter te herkennen? Goed nieuws! Vanaf vandaag is de e-learning ‘Ondermijning in jouw buurt’ beschikbaar. Je kunt de e-learning hier direct volgen.

Drugscriminaliteit, arbeidsuitbuiting en malafide bedrijvigheid
Buurtpreventen zijn de ogen en oren van de buurt. Zij komen regelmatig in aanraking met signalen van ondermijnende criminaliteit. In deze e-learning leren ze welke signalen dat zijn en hoe ze die kunnen melden. De e-learning behandelt onderwerpen zoals drugscriminaliteit, arbeidsuitbuiting en malafide bedrijvigheid. Via video’s, praktijkvoorbeelden en testvragen worden buurtpreventen getraind om signalen te herkennen en goed door te geven.

Aanvulling op bestaande kennis en taken
Buurtpreventen werken hard aan de veiligheid in hun buurt. Ze helpen bij het terugdringen van overlast, vernielingen, woninginbraken en overvallen. De e-learning is een waardevolle aanvulling op hun werk. Met de nieuwe kennis uit deze training kunnen zij ondermijnende criminaliteit beter herkennen en melden. Zo dragen ze nog meer bij aan een veilige leefomgeving.

Wat is ondermijning?
Ondermijning is wanneer criminaliteit doordringt in de legale samenleving. Criminelen maken gebruik van voorzieningen die eigenlijk voor inwoners en bedrijven bedoeld zijn. Daardoor kunnen burgers, bedrijven of zelfs de overheid (bewust of onbewust) criminaliteit ondersteunen. De grens tussen de onderwereld en de bovenwereld vervaagt, waardoor misdadigers invloed krijgen op de samenleving. Dit raakt ons allemaal.

Over de e-learning
Het project is gestart in de districten D en E, maar iedereen kan de e-learning volgen. Ook als je geen buurtprevent bent, maar meer wilt leren over ondermijning, is deze training interessant. De online cursus wordt gefinancierd vanuit versterkingsgelden die in de regio worden ingezet om bewustwording over ondermijnende criminaliteit te vergroten. De e-learning is een aanvulling op de fysieke trainingsavonden die al eerder zijn georganiseerd.