Nieuwsbericht
Terugblik: themabijeenkomsten over mensenhandel in de Haagse hotelbranche
Op 12 maart en 16 april 2025 vonden themabijeenkomsten plaats in Den Haag over mensenhandel in de hotelbranche. De bijeenkomsten stonden in het teken van seksuele uitbuiting en arbeidsuitbuiting in de hotelbranche. Twee vormen van mensenhandel die ook in onze stad steeds vaker op minder zichtbare manieren voorkomen.
Themabijeenkomst op 12 maart
Op 12 maart vond de themabijeenkomst mensenhandel plaats in het Van der Valk Hotel Den Haag Nootdorp; een samenwerkingsinitiatief tussen het RIEC, HEIT, PVO, de gemeenten Zoetermeer, Pijnacker-Nootdorp, Wassenaar en Leidschendam-Voorburg. De bijeenkomst richtte zich specifiek op hoteliers en bood handvatten om seksuele uitbuiting en illegale prostitutie te herkennen en te bestrijden.
Experts van onder meer het HEIT Prostitutieteam, AVIM, SHOP Den Haag en Defence for Children deelden hun kennis. Met interactieve VR-games en een Escape Truck werd deelnemers duidelijk gemaakt hoe cruciaal het herkennen en melden van signalen is.
Themabijeenkomst op 16 april
De bijeenkomst werd geopend door Anne Kuik, directeur-bestuurder van CoMensha, die het belang van bewustwording en samenwerking onderstreepte. Vervolgens namen het Haags Economisch Interventieteam (HEIT) en de politie (AVIM) het woord. Zij gingen in op het toenemende voorkomen van niet-vergund sekswerk en seksuele uitbuiting in hotels, en hoe dit vaak aan het zicht onttrokken blijft. Daarna deelde SHOP Den Haag inzichten over arbeidsuitbuiting, met speciale aandacht voor signalen binnen laagbetaalde en uitbestede arbeid zoals in de schoonmaak en wasserijen, diensten waar veel hotels gebruik van maken.
Na het plenaire deel gingen de deelnemers uiteen voor drie interactieve sessies. Deze boden verdieping en praktijkvoorbeelden:
- Defence for Children verzorgde een sessie over seksuele uitbuiting in hotels en de impact ervan op jongeren.
- De Nederlandse Arbeidsinspectie belichtte misstanden in de hotelschoonmaak en de risico’s op uitbuiting binnen deze sector.
- In de speciaal ontwikkelde escaperoom seksuele uitbuiting ervaarden deelnemers op indringende wijze de signalen en keuzes waar hotelpersoneel mee te maken kan krijgen.
De middag werd afgesloten met een plenaire terugkoppeling, waar deelnemers ook met elkaar in gesprek konden gaan over wat zij hadden gehoord en ervaren.
De bijeenkomst bood niet alleen waardevolle kennis, maar gaf ook concrete handvatten om signalen van mensenhandel te herkennen en te melden. Want zoals meerdere sprekers benadrukten: iedere melding kan het verschil maken!