Nieuwsbericht
Inzicht in gegevensverwerking: één aanspreekpunt voor burgers
Sinds 1 maart 2025 heeft elk van de tien RIEC’s in Nederland een eigen contactpunt ingericht waar burgers terecht kunnen met vragen over hun persoonsgegevens. Dit is een verplichting vanuit de nieuwe Wet gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden (Wgs). De contactpunten maken het voor burgers eenvoudiger en transparanter om te achterhalen of hun gegevens zijn verwerkt in RIEC-onderzoeken. Voor de regio Den Haag is dit contactpunt gevestigd bij de gemeente Den Haag.
Waarom één contactpunt?
Georganiseerde criminaliteit heeft een grote impact op onze samenleving. Wijken, ondernemers en gezinnen merken daar dagelijks de gevolgen van. Om deze criminaliteit effectief aan te pakken, werken overheidsorganisaties zoals gemeenten, politie en inspectiediensten intensief samen – en delen ze soms informatie.
Dat delen van gegevens gebeurt alleen als het echt nodig is, en altijd zorgvuldig. Toch was het voor burgers in het verleden best ingewikkeld om na te gaan of hun gegevens ergens verwerkt waren. Ze moesten dan contact opnemen met meerdere organisaties binnen het samenwerkingsverband.
Met het nieuwe contactpunt is dat veranderd: burgers hebben nu één loket voor al hun vragen over gegevensverwerking binnen het RIEC-samenwerkingsverband. Het contactpunt coördineert de afhandeling met alle betrokken partijen en zorgt voor een antwoord – als dat mogelijk is binnen het onderzoek.
Wat doet het contactpunt namens de RIEC-deelnemers?
Het contactpunt voert verschillende taken uit namens het samenwerkingsverband:
- Afhandelen van inzageverzoeken van burgers
- Melden van datalekken
- Informeren van burgers wanneer hun gegevens zijn verwerkt in het kader van een RIEC-casus, mits het onderzoeksbelang dat toelaat.
Praktisch: hoe is dit geregeld in de Regio Den Haag
Het contactpunt is in deze regio ondergebracht bij de gemeente Den Haag. Burgers kunnen hun informatieverzoek digitaal indienen via DigiD. Is een burger niet tevreden met het antwoord? Dan kan hij of zij contact opnemen met de Functionaris Gegevensbescherming (FG) van het betreffende RIEC, te weten de FG van de gemeente Den Haag.