Veiligheidscoalitie Den Haag
RIEC

Nieuwsbericht

Zo wordt Scheveningen Haven weerbaar tegen ondermijning

De Scheveningse zeehaven is in potentie een aantrekkelijke locatie voor criminele activiteiten. Bijvoorbeeld door de ontsluiting naar de Noordzee, de economische functie van de haven en het beperkte overheidstoezicht. Nu het toezicht in grotere zeehavens als Rotterdam en Antwerpen flink is versterkt, is een waterbedeffect te verwachten. De RIEC-partners willen de lopende aanpak daarom versterken én verbreden: van de zee naar het land en door in te zetten op weerbaarheid van de haven tegen ondermijning.

Havens zijn kwetsbaar voor ondermijnende criminaliteit zoals drugshandel en witwassen. Zo is op jachthavens een gebrek aan permanent fysiek toezicht en zijn er weinig regels. Hierdoor is het eenvoudig er anoniem gebruik van te maken. Daarbij wordt door de cultuur rondom jachthavens vaak niet gepraat met de autoriteiten over wat er zich afspeelt. Criminelen maken gebruik van de faciliteiten van havens voor de doorvoer van drugs, ondanks de inzet van middelen hiertegen van overheden en private partijen. Dat blijkt uit omvangrijke drugsvangsten en incidentele corruptiezaken in de grote zeehavens.

De ambitie van de RIEC-partners luidt: ‘Een veilige en integere zeehaven, door middel van het zoveel mogelijk tegengaan, verstoren en stoppen van ondermijnende activiteiten’. De partners willen een integrale aanpak, waarin alle relevante publieke en waar mogelijk private partners in Scheveningen Haven worden betrokken en waarin preventie, repressie en investeringen in perspectief samenkomen.

Het RIEC Den Haag heeft Hiemstra & De Vries gevraagd om door een actiegericht onderzoek te komen tot een gedragen actieagenda voor deze aanpak. Deze is nu tot stand gekomen dankzij de input en medewerking van de betrokken partners, en is gericht op het:

• continueren en versterken van het huidige project, gericht op (toe)zicht op het water;

• uitbreiden van de zee naar het land;

• uitbreiden met inzet op weerbaarheid van het gebied.

 

De infographic met afspraken uit de actieagenda kunt u hier downloaden.
Benieuwd naar de gehele actieagenda? Bekijk hem hier (na inloggen).