Ga naar de inhoud

Veiligheidscoalitie Den Haag
RIEC

Nieuwsbericht

Grote vangst in containers met o.a. chemicaliën voor hennepteelt

Bij een opslagbedrijf aan de Katwijkerlaan in Pijnacker is dinsdag 27 augustus een grote vangst gedaan. De politie en gemeente vond in zeecontainers ruim 3.000 kilo professioneel en voor consumenten verboden vuurwerk. Dat is flink strafbaar, omdat geheime opslag een gevaar vormt voor de omgeving. Het vuurwerk was niet de enige vondst. 

Behalve het vuurwerk zaten meerdere containers vol met gestolen auto-onderdelen. In een andere container stond ruim 900 liter chemicaliën, die gebruikt worden bij hennepkwekerijen. In weer een andere container lagen tientallen mobiele telefoons. Deze goederen en twee zeecontainers zijn door de politie in beslag genomen voor verder onderzoek. 

De illegale opslag kwam aan het licht toen politie en handhavers van de gemeente een gezamenlijke controle hielden bij een bedrijf dat de zeecontainers verhuurt. Ze controleerden daarbij meer dan honderd containers. De Bestuurlijk Interventiespecialisten van het RIEC Den Haag hebben hierbij ondersteund vanuit hun expertise.

Burgemeester Björn Lugthart van Pijnacker-Nootdorp over het resultaat van deze actie: “Het is goed om te zien dat de verbeterde aanpak van georganiseerde criminaliteit in onze gemeente succesvol blijkt. Op initiatief van een speciaal team ‘ondermijning’ vinden er regelmatig controles plaats in onze gemeente. Hierbij wordt niet alleen tussen de gemeente en politie nauwer samengewerkt, maar ook met andere partners zoals de Douane, Belastingdienst en het Openbaar Ministerie. 

Daarnaast betrekken we steeds vaker inwoners en ondernemers bij deze aanpak, zodat zij signalen beter leren herkennen en sneller verdachte situaties melden. Zo kunnen we gerichter en effectiever optreden. Onze gemeente schoon, heel en veilig houden lukt alleen als we dat met elkaar doen.’’

Melden helpt
De hulp van inwoners en ondernemers is dus belangrijk bij de aanpak van georganiseerde criminaliteit. Daarom zeggen we steeds vaker tegen burgers en bedrijven: Heeft u het gevoel dat er iets niet klopt in uw woonomgeving of werkomgeving? Meld het! Ook als u het niet zeker weet. Dat kan net dat ene ontbrekende puzzelstukje zijn waarmee een crimineel aangepakt kan worden. Burgers en bedrijven kunnen ofwel rechtstreeks een melding doen bij de politie via 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. 

Over ondermijnende criminaliteit
Criminelen maken voor illegale activiteiten vaak gebruik van legale diensten. Bijvoorbeeld door winkels, cafés, woningen of auto’s te gebruiken voor witwassen, drugshandel, illegale prostitutie, wietplantages of het opslaan van wapens. Hierdoor vervagen de grenzen tussen de ‘gewone’ maatschappij en de onderwereld. Criminelen krijgen vaak dingen gedaan via bedreiging en geweld en dat zorgt voor onveilige situaties in de gemeente.