Nieuwsbericht
Landelijke dag tegen pesten 19 april
Tim Schraa
Op 19 april is de 'Landelijke Dag tegen Pesten' en bundelen we onze krachten om pesten te bestrijden en bewustwording te vergroten, ongeacht de doelgroep. Opstaan en je zichtbaar maken tegen pesten is iets voor elke dag, de Landelijke Dag is de extra slinger voor bewustwording van de gevolgen van pesten. Samen kunnen we het verschil maken! Het is een dag waarop we positieve groepsvorming stimuleren en inspirerende ideeën kunnen delen voor werkgevers, scholen, sportverenigingen, woonzorgcentra en andere organisatie.
Cyberpesten
Online pesten (cyberpesten) is een groeiend probleem dat zowel kinderen, jongeren als volwassenen raakt. Het unieke aan online pesten (cyberpesten) is de constante beschikbaarheid van digitale technologie, waardoor het pesten dag en nacht kan doorgaan. Dit maakt het extra belastend voor slachtoffers. In dit artikel ontdek je alles over wat online pesten (cyberpesten) is, de verschillende vormen, de gevolgen en hoe je het kunt aanpakken.
Wat is online pesten (cyberpesten)?
Online pesten (cyberpesten) is een vorm van pesten waarbij gebruik wordt gemaakt van technologie zoals sociale media, berichtenapps, e-mail en online games. Het kan vele vormen aannemen, zoals beledigende berichten sturen, geruchten verspreiden, persoonlijke informatie zonder toestemming openbaar maken of het slachtoffer belachelijk maken via digitale platforms.
Wat maakt online pesten (cyberpesten) anders dan traditioneel pesten?
- Het stopt nooit: Het kan op elk moment doorgaan, zelfs als het slachtoffer thuis is, wat de impact extra zwaar maakt.
- Het is openbaar: Pesters kunnen een groot publiek bereiken via sociale media, wat de vernedering van het slachtoffer versterkt.
- Het is anoniem: Dankzij nepaccounts kunnen daders vaak anoniem blijven, waardoor het lastig wordt om hen te confronteren.
De dynamiek van online pesten (cyberpesten)
Bij online pesten (cyberpesten) spelen niet alleen de dader en het slachtoffer een rol, maar ook de omstanders. Deze “digitale toeschouwers” zien vaak wat er gebeurt, maar ondernemen zelden actie. Hun zwijgen kan bijdragen aan het voortduren van de pestcyclus. Toeschouwers kunnen echter een positieve rol spelen door het pesten te melden en steun te bieden aan het slachtoffer.
Laatste berichten

Nieuwsbericht | 18 apr. 2025
Sim-swapping: hoe criminelen je telefoonnummer en identiteit kapen
Lees verder

Nieuwsbericht | 18 apr. 2025
Wijkagenten waarschuwen: criminelen bereiken jongeren via Snapchat — ouders vaak onwetend
Lees verder

Nieuwsbericht | 18 apr. 2025
Eerste regionale platform online criminaliteit van start: kennisdeling en samenwerking in de strijd tegen digitale criminaliteit!
Lees verder