Ga naar de inhoud

Veiligheidscoalitie Den Haag

Nieuwsbericht

Terugblik: kennisbijeenkomst online seksueel geweld 27 maart

Tim Schraa

Op 27 maart vond in Leiden de kennisbijeenkomst online seksueel geweld en kwartaalsessie Lokale Cyberweerbaarheid plaats. Het was een inspirerende bijeenkomst, waarin de krachten van het Regionaal Samenwerkingsverband Integrale Veiligheid (RSIV) en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) werden gebundeld.

Tijdens het ochtendprogramma stond online seksueel geweld centraal, met waardevolle inzichten en praktijkvoorbeelden. Door kennis en netwerken samen te brengen, werd een sterke basis gelegd voor verdere samenwerking in de strijd tegen cybercriminaliteit. Een leerzame en inspirerende dag vol nieuwe inzichten en verbindingen! Lees hieronder meer over de plenaire presentaties. 

Plenair programma

Het ochtendprogramma werd geopend door Tim Schraa, ketenregisseur online criminaliteit bij het RSIV. Hij benadrukte de urgentie van het thema online seksueel geweld; een snelgroeiend maatschappelijk probleem met ingrijpende gevolgen voor slachtoffers. Daarbij onderstreepte hij het belang van bewustwording en samenwerking tussen organisaties, zodat signalen tijdig worden herkend en slachtoffers de juiste ondersteuning krijgen.

Presentatie door Helpwanted  (Offlimits)

Tijdens de presentatie van Helpwanted, onderdeel van Offlimits, kregen deelnemers inzicht in de ondersteuning en informatie die de organisatie biedt bij online grensoverschrijdend gedrag. Rivka Otten, inhoudelijk programmamedewerker bij Helpwanted, opende de sessie met een overzicht van de toenemende meldingen van online seksueel grensoverschrijdend gedrag. Ze benadrukte de diversiteit aan slachtoffers en de complexe impact van deze problematiek. Daarnaast lichtte ze de rol van Helpwanted toe bij het laten verwijderen van schadelijke content op platforms zoals Instagram en Snapchat.

Een belangrijk thema binnen de presentatie was sextortion, een veelvoorkomende vorm van online misbruik. Aan de hand van praktijkvoorbeelden werd toegelicht hoe Helpwanted slachtoffers ondersteunt en welke stappen professionals kunnen nemen om hen te helpen. De presentatie bood niet alleen inzicht in de werkwijze van de organisatie, maar gaf ook concrete handvatten voor professionals die met deze problematiek te maken krijgen.

Presentatie van het Centrum Seksueel Geweld

Tijdens de presentatie van het Centrum Seksueel Geweld (CSG) werd uitgebreid ingegaan op de hulpverlening aan slachtoffers van zowel online als offline seksueel geweld. Het CSG biedt dag en nacht ondersteuning aan iedereen die hiermee te maken krijgt en zet zich in voor een snelle en deskundige aanpak.

Eva Verlinden, coördinator bij het CSG Zuid-Holland, deelde inzichten uit de dagelijkse praktijk van het centrum. Ze besprak de verschillende vormen van online seksueel geweld waarmee slachtoffers te maken krijgen en de ingrijpende impact hiervan. Daarbij stond ze stil bij het fenomeen victim blaming en hoe dit het verwerken van een traumatische ervaring kan bemoeilijken.

Daarnaast werd de samenwerking van het CSG met regionale en nationale partners belicht. Verlinden sloot de presentatie af met praktische tips en handvatten voor professionals, zodat zij beter in staat zijn om slachtoffers de juiste ondersteuning te bieden.

Presentatie digitale uitbuiting en de opkomst van ‘e-pimps’ door DataExpert

Het ochtendprogramma werd afgesloten door Michelle Rasch, onderzoeker en data-analist bij DataExpert. Ze vertelde over de fenomeenstudie die zij heeft uitgevoerd samen met collega Chris de Meijer. De studie ging over de evolutie van seksuele uitbuiting sinds de populariteit van digitaal sekswerk via platforms zoals OnlyFans.

Het onderzoek onthulde hoe e-pimps of OnlyFans-Managers (OFM) modellen werven, onder druk zetten en zelfs verhandelen via chatgroepen en sociale media. Door misleiding beseffen modellen vaak niet de risico’s van hun werk. Inzicht in deze specifieke werkwijze helpt hulpverlening en opsporing bij een effectievere aanpak.