Ook seksuele uitbuiting is een vorm van mensenhandel. We spreken van seksuele uitbuiting als iemand onder dwang seksuele handelingen moet verrichten. De betaling vindt plaats in de vorm van geld of andere vergoedingen zoals kleding, eten en onderdak.

Iedereen kan slachtoffer worden van seksuele uitbuiting: vrouwen, mannen, transgenders en minderjarigen. Binnenlandse slachtoffers van seksuele uitbuiting is de meest voorkomende groep slachtoffers en kent het hoogste aandeel jonge slachtoffers. De Nationaal Rapporteur heeft dan ook aanbevolen om prioriteit te geven aan deze groep.

Het HEIT houdt toezicht op de gehele prostitutiebranche in de 26 gemeenten binnen de politie-eenheid Den Haag. Prostitutie is legaal, maar er is in de meeste gemeenten wel een vergunning voor nodig. De vergunde seksinrichtingen worden minimaal zes keer per jaar gecontroleerd door het HEIT. Het kan hierbij gaan om raamprostitutie, privé-huizen, massagesalons, seksclubs, etc. Bij niet vergunde prostitutie, bijvoorbeeld vanuit huis of in een massagesalon, worden ook controles uitgevoerd. Tijdens controles wordt gelet op de vergunningsvoorwaarden en alle andere relevante regelgeving. Het voorkomen van seksuele uitbuiting is echter de eerste prioriteit.

Misstanden melden

Het is belangrijk om signalen te melden. Heeft u een vermoeden van seksuele uitbuiting dan kunt u dat melden bij:

  • De politie: bij spoed via telefoonnummer 112, overige meldingen via telefoonnummer 0900 - 88 44
  • Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800 - 70 00

Documenten

triangle Algemeen

  • Documenttype: Algemeen
Download
  • Auteur: Centrum voor criminaliteitspreventie en veiligheid
  • Documenttype: Rapport
Download