Het HEIT staat voor Het Haags Economisch Interventieteam. In het regionale interventieteam werken verschillende organisaties samen om ondermijnende en criminele bedrijven en misstanden in de prostitutie aan te pakken.

Bij ondermijning gaat het om georganiseerde criminaliteit die gebruikmaakt van legale structuren (de ‘bovenwereld’). Het HEIT richt zich op economische ondermijning. In het HEIT werken gemeenten, politie, Belastingdienst, Douane, de Nederlandse Arbeidsinspectie, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), het UWV en drie omgevingsdiensten (Haaglanden (ODH), Midden-Holland (ODMH) en West Holland (ODWH) met elkaar samen. Het team valt onder de bestuurlijke verantwoordelijkheid van de burgemeester van Den Haag.

Controles

Het HEIT voert bestuurlijke controles uit bij ondermijnende ondernemingen. Dat zijn ondernemingen die als doel hebben om producten of diensten te verkopen of te leveren waarbij er signalen zijn dat de wet wordt overtreden. Bijvoorbeeld zwart geld witwassen of illegale arbeid mogelijk maken.

Het HEIT bestrijdt misstanden, zoals:

 • Belasting- en uitkeringsfraude;
 • Zwartwerken;
 • Illegale tewerkstelling;
 • Illegaal gokken;
 • Onderbetaling en uitbuiting;
 • Overtreding van vergunningsvoorwaarden;
 • Overtredingen van andere wet- en regelgeving;
 • Misstanden in de prostitutiebranche.

Twee teams

Het HEIT is in 2007 opgericht en bestaat uit twee teams: Team Ondermijning en Team Prostitutie.

Team Ondermijning

Het HEIT bezoekt met een integraal team ondernemers op basis van meldingen en signalen van bewoners en organisaties over misstanden. De belangrijkste taak is het verbeteren van het lokale ondernemersklimaat door ondermijnende criminaliteit aan te pakken.

Team Prostitutie

Het Team Prostitutie van het HEIT pakt sinds 2014 mensenhandel en andere misstanden in de prostitutiebranche aan. De primaire taak is toezicht houden in de prostitutiestraten. Onderdeel daarvan is het regelmatig controleren van legale seksinrichtingen zoals seksclubs. Daarnaast voert het team bestuurlijke controles uit bij massagesalons, illegale thuisprostitutie en escorts.

Werkgebied HEIT

Het HEIT voert integrale controles uit in alle acht stadsdelen van Den Haag. Sinds 2016 kan het HEIT ook controles uitvoeren in de regio: Leidschendam-Voorburg, Zoetermeer, Pijnacker-Nootdorp, Wassenaar, Delft, Rijswijk, Westland, Midden-Delfland, Katwijk, Leiden, Voorschoten, Oegstgeest, Zoeterwoude, Leiderdorp, Lisse, Hillegom, Teylingen, Noordwijk, Alphen aan den Rijn, Gouda, Waddinxveen, Zuidplas, Krimpenerwaard, Bodegraven-Reeuwijk, Kaag en Braassem en Nieuwkoop.

Misstanden melden

Het is belangrijk om signalen te melden. Heeft u een vermoeden van illegale activiteiten of criminele praktijken dan kunt u dat melden bij:

 • De gemeente via telefoonnummer 14070
 • De politie: bij spoed via telefoonnummer 112, overige meldingen via telefoonnummer 0900 - 88 44
 • Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800 - 70 00
 • De Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) bij financiële fraude, via telefoonnummer (088) 155 16 61 of www.fiod.nl