Ga naar de inhoud

Veiligheidscoalitie Den Haag

Workshops

Workshopprogramma Netwerkdag Dealbreakers 2024

Het workshopprogramma voor de Netwerkdag Dealbreakers op 20 november 2024 is bekend! Lees hieronder de beschrijvingen en bedenk alvast welke workshops jou het meest interessant lijken. Op de ochtend van het event kun je je opgegeven voor 2 workshops naar keuze.  In het blokkenschema kun je zien of jouw keuzeworkshops op elkaar aansluiten.

Spoedcursus Crimelabs: hoe betrek je jongeren op een creatieve manier bij maatschappelijke uitdagingen? (Kennisland) 

Dát het goed is om met jongeren samen te werken aan onderwerpen die hen aangaan, dat snapt een kind. Maar hoe betrek je jongeren bij een complex en gevoelig onderwerp als jeugdcriminaliteit? Kennisland ontwikkelde hiervoor Crimelabs, waar jongeren als sociaal ontwerpers onderzoek doen naar een maatschappelijk vraagstuk in hun buurt en oplossingen bedenken. Tijdens deze workshop van Wessel Kok, adviseur onderwijsinnovatie bij Kennisland, ervaar jij zelf de creatieve werkvormen uit Crimelabs in een sneltreinvaart. Zo ontdek je hoe je jongeren effectief kunt laten meedenken over complexe problemen, waarbij zowel jongeren als professionals plezier hebben en waardevolle inzichten opdoen.  

Recorded Deliveryverre verhalen dichtbij (Time Out)  

Verhalen van excessief drank- en drugsgebruik onder jongeren zijn voor veel professionals een ver-van-je-bed-show. In deze workshop halen we die verhalen dichtbij. Als deelnemer kruip je in de huid van studenten en ervaar je de impact van persoonlijke verhalen over (de schaduwkanten van) drugsgebruik. Via een koptelefoon luister je naar een interview en krijg je de opdracht dit verhaal precies na te vertellen, inclusief pauzes, lachjes en haperingen. Hierdoor lijkt het alsof je de ervaring zelf beleeft. Deze vertelvorm is al onderdeel van de COKE SHOW: een theatervoorstelling van en voor studenten om excessief middelgebruik bespreekbaar te maken. En nu kunnen ook deelnemers van de Netwerkdag het ervaren! 

Van middel naar doel: preventie van middelengebruik onder jongeren (Brijder)  

Ben je benieuwd naar wat er speelt op het gebied van drugs bij jongeren? Tijdens deze workshop delen de preventiedeskundigen Vera Koers en Mandy Gijsbers van Brijder Jeugd hun kennis over middelengebruik onder jongeren tussen de 12 en 18 jaar. Brijder is een instelling voor verslavingszorg in Noord-Holland en Zuid-Holland die naast behandeling zich ook bezighoudt met preventie. Test je eigen kennis, ontdek welke middelen het meest populair zijn, en leer waar je terecht kunt als je je zorgen maakt. Of je nu al veel weet of juist meer wilt leren, deze interactieve sessie biedt handvatten om signalen te herkennen en jongeren de juiste ondersteuning te bieden om hun leven op de rit te houden.

Kijken met andere ogen: hoe herken je criminele uitbuiting onder jongeren? (Centrum Kinder- en Mensenhandel) 

In Nederland worden jaarlijks duizenden (kwetsbare) kinderen en jongvolwassenen geronseld, misleid, misbruikt en uitgebuit in de criminaliteit. Professionals zoals wijkagenten, docenten en jongerenwerkers krijgen steeds vaker te maken met deze jongeren. Hun handelen is vaak van doorslaggevend belang. In deze interactieve workshop van Sjoerd van Bemmel, onderzoekscoördinator bij het CKM, leren deelnemers wat criminele uitbuiting precies inhoudt en hoe criminelen kwetsbare jongeren manipuleren en uitbuiten. Deelnemers leren de signalen van criminele uitbuiting te herkennen en krijgen praktische handvatten om hierop adequaat te reageren. Hierdoor kunnen zij bijdragen aan het doorbreken van de vicieuze cirkel en de bescherming van deze kwetsbare jongeren. 

Een blik in de toekomst: hoe voorkomen we dat jongeren afglijden in de criminaliteit? (Bureau Straatkracht) 

De toekomst voorspellen: dat klinkt onmogelijk. Toch ligt het niet ver van de waarheid vandaan. In hedendaagse casuïstiek rondom jeugdcriminaliteit en ondermijning zien we tal van overeenkomsten in factoren die de ontwikkeling van een kind negatief hebben beïnvloed. We kunnen zelfs stellen dat we onze eigen “jonge aanwas” en ondermijners van de toekomst creëren. In deze sessie neemt Sandy de Haan, landelijk expert jonge aanwas en jeugdcriminaliteit, deelnemers mee in de verhouding tussen “STAAT” en “STRAAT” en welke veranderingen dat vraagt van de keten. We gaan met elkaar in gesprek over signalen van jonge aanwas en doorgroeiers en wat we samen kunnen doen om de toekomst van jongeren positief te beïnvloeden.  

Straatsensitief werken in een hybride werkelijkheid (Partner in Crime) 

Sinds de komst van sociale media is de criminele wereld met één klik of swipe van jongeren verwijderd. In deze workshop verkennen deelnemers hoe de hybride straatwereld anno 2024 eruitziet. En hoe professionals door meer straatsensitief te werken jongeren uit onze doelgroep beter kunnen bereiken, begrijpen en positief beïnvloeden. De workshop wordt gegeven door Jeroen van der Broek, die naast criminoloog en buitenpromovendus ook partijen binnen het jeugdveiligheidsdomien ondersteunt op thema's als straatcultuur, social media en jeugdcriminaliteit. 

Don’t forget to play! Een positief toekomstperspectief voor kwetsbare jongeren (Stichting Skill School Nederland)  

Elk kind heeft talenten, maar niet iedereen groeit op in een omgeving waar deze talenten worden gezien en gestimuleerd. Dat kan ertoe leiden dat sommige jongeren thuis komen te zitten, of waardering zoeken op de verkeerde plekken. Skill School biedt jongeren een uitdagende en veilige plek om te ontdekken wat ze leuk vinden, vaardigheden te ontwikkelen, nieuwe contacten op te doen en van betekenis te zijn. Een aanvulling op het reguliere schoolprogramma en een alternatief voor de straat. In deze workshop vertelt mede-initiatiefnemer Carlijn Pluijmakers Emmen hoe de unieke publiek-private samenwerking binnen Skill School jongeren een positief toekomstperspectief biedt. Ook nodigt ze je uit om zelf weer even in de kinderschoenen te stappen!  

Politie voor iedereen?  (Politie) 

De politie is er voor iedereen. Toch? Sommige jongeren ervaren dit helaas anders. Projectleider Lily Habra van "Politie voor Iedereen" werkt aan verandering door haar collega’s te trainen in het herkennen van onbewuste vooroordelen en controles te baseren op gedrag in plaats van uiterlijk. Hierdoor kunnen agenten beter uitleggen waarom ze jongeren aanspreken en weten jongeren aan welke kaders de politie zich moet houden. In deze sessie kijken deelnemers met behulp van VR letterlijk door de ogen van de politieWe bespreken wat en wie je opvalt, ontdekken onze eigen blinde vlekken en (gekleurde) blik op situaties en denken na over wat nodig is om het begrip tussen politie en jongeren te versterken. 

Veilig in en om de school (gemeente Leidschendam-Voorburg) 

Jeugdcriminaliteit stopt vaak niet bij het hek van de school. Schoolmedewerkers kunnen een belangrijke rol spelen in het signaleren van beginnend crimineel gedrag, maar weten niet altijd wat ze met hun zorgen kunnen doen. In Leidschendam-Voorburg is de aanpak ‘Veilig in en om School’ (VIOS) gestart. In deze workshop van Mette van Duijn (specialist schoolveiligheid), Milica Barac (projectleider Dealbreakers L-V & schoolveiligheid) en Nore Witte (onderwijsadviseur Dealbreakers) krijgen deelnemers handvatten om naar het voorbeeld van VIOS een netwerksamenwerking rondom het thema schoolveiligheid te zetten. Met als doel om beter te signaleren, de werelden van school, straat, thuis en online te verbinden en samen de juiste acties te nemen voor een veilig schoolklimaat. 

Dealbreakers: voorkómen is beter dan vóórkomen (RIEC Den Haag) 

Elke jongere wil gezien worden. Maar niet elke jongere krijgt erkenning en waardering van hun ouders, docenten en omgeving. Criminelen spelen hier slim op in en geven jongeren het gevoel dat zij hen wél zien. Om dit te doorbreken en jongeren te beschermen tegen de invloed van de criminele wereld, is een andere benadering nodig. Beter samenwerken, het potentieel van jongeren zien en hun weerbaarheid versterken. Benieuwd hoe we dit bij Dealbreakers aanpakken? Sluit aan bij de workshop van projectadviseur Marina Jongenotter, ontdek wat Dealbreakers voor jouw organisatie kan betekenen en denk mee over hoe we samen het verschil kunnen maken. 

Bekijk hier alvast of jouw favoriete workshops op elkaar aansluiten!