Nieuwsbericht
Intensieve training dompelt jongerenwerkers onder in de straatcultuur
Hoe voorkom je dat jongeren in de criminaliteit belanden? Het RIEC Den Haag organiseerde daarover een intensieve 3-daagse training, speciaal voor twee groepen jongerenwerkers.
Straatcultuur en online profilering
Professionals die met jongeren werken moeten hun belevingswereld écht kunnen doorgronden. Daarom dompelde Jeroen van den Broek van Partner in Crime hen op dag 1 onder in de (online) straatcultuur.
Jeroen legde uit hoe de online en offline wereld van jongeren dwars door elkaar lopen. “Hoe moeten wij als professional interpreteren wat we in die twee werelden zien? Is een jongen die zich online als een gevaarlijke gangster profileert ook een fysiek gevaar? Hoe serieus moeten we pro-criminele online uitingen nemen? En hoe gaan we om met een drillrapper die in zijn muziek geweld verheerlijkt?”
Tot slot ging Jeroen in op de economie van de straat, waarin jongeren op uiteenlopende manieren, legaal en illegaal, geld verdienen.
Positief gedrag
Op de tweede en derde dag namen Ricardo Danning en Iljass Tajdirti van Stichting JOZ (Jongerenwerk op Zuid) de jongerenwerkers mee in hun visie en werkwijze.
Zo past JOZ Positive Behavior Support (PBS) toe. Deze gaat uit van de goede eigenschappen van jongeren en hoe deze uit te bouwen. Jongeren krijgen vaak te horen wat zij niet mogen. PBS benadert hen vanuit een positief perspectief. Daarnaast vertelden ze hoe zij jongerenwerk en scholeninzet uitvoeren. En wat signalen van jonge aanwas in criminaliteit kunnen zijn en hoe je jongeren kunt helpen door vanuit diverse disciplines samen te werken.
Ook deden ze een oproep tot ‘present werken’: het belang van echt aanwezig zijn. Pas als je met iemand bent, kun je er vóór iemand zijn.
De jongerenwerkers vonden de 3-daagse training zeer waardevol. “Dit neem ik mee in mijn dagelijks werk” hoorde je veel. Ook ontstonden er meteen nieuwe verbindingen tussen jongerenwerkers en ambtenaren in hun gemeenten. Een mooi resultaat, want samen bereiken we meer!