Nieuwsbericht
Themamiddag Zorgcriminaliteit: voorkomen is beter dan genezen!
Op woensdag 17 april organiseerde het RIEC Den Haag de themamiddag zorgcriminaliteit: voorkomen is beter dan genezen! De themamiddag was bedoeld om medewerkers van gemeenten te inspireren en informeren over welke preventieve maatregelen zij kunnen nemen om het plegen van fraude met zorggelden te voorkomen. We namen onder de loep hoe criminelen misbruik maken van mensen die zorg nodig hebben. We spraken onder meer over de bestuurlijke betrokkenheid en gemeentelijke verantwoordelijkheid met betrekking tot de aanpak van zorgfraude, meldpunten en het belang van rechtmatigheidstoezicht en kwaliteitstoezicht. Hierbij waren burgemeesters, wethouders uit het sociaal domein, ambtenaren uit het veiligheidsdomein en ambtenaren uit het sociaal domein die zich bezighouden met zorgcriminaliteit aanwezig.
Integrale aanpak van zorgcriminaliteit
De middag begon met een inspirerende presentatie van Eugène van Mierlo, wethouder gemeente Almelo en regionaal portefeuillehouder aanpak zorgfraude, en Iwan Drupsteen, accountmanager bij RIEC Oost-Nederland. Zij vertelden over de misstanden die gezien worden en gaven inzicht in de aanpak van zorgcriminaliteit. Een mooi instrument waarover verteld werd is beoordelingsinstrument KIT, dé nieuwe screening bij inkoop van zorg. Dit Kwaliteit en Integriteitsinstrument die ervoor zorgt dat gemeenten kwalitatieve zorg kunnen inkopen en zorgfraude steviger aangepakt kan worden. Interesse in KIT? Neem contact op met bb-riec@denhaag.nl
Samen bereiken we meer
Na het plenaire gedeelte volgden twee rondes met leerzame en verhelderende presentaties. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) kwam vertellen welke stappen je als gemeente kunt zetten om zorgcriminelen buiten de deur te houden en hoe de VNG gemeenten daarbij kan ondersteunen.
Ook werd een presentatie verzorgd door het Informatieknooppunt Zorgfraude (IKZ), een samenwerkingsverband van verschillende partners die samen het misbruik in de zorg efficiënt proberen terug te dringen. Het IKZ ontvangt, verrijkt en verdeelt signalen over vermoedens van zorgfraude. Ook doen zij onderzoek naar risicovolle en relevante thema's zoals de verhouding tussen hoofd- en onderaannemerschap en turboliquidaties en faillissementen in de zorg.
Sociale Verzekeringsbank (SVB) vertelde over de unieke informatiepositie die zij heeft als uitvoerder en beheerder van het persoonsgebonden budget (pgb). De SVB signaleert opvallendheden bij mogelijk misbruik of oneigenlijk gebruik. Denk aan het onterecht uitbetalen van hoge reiskosten, feestdagenuitkeringen en/of regelmatige verhoging van de vergoedingen. Deze signalen delen zij zoveel mogelijk met de gemeentes, zodat zij hier onderzoek naar kunnen doen en als vervolgstap een informatieverzoek kan doen om meer informatie te verkrijgen. Ook kan de SVB gemeenten tips meegeven, denk aan waar zij zelf op kunnen letten in dossiers om tijdig opvallendheden te signaleren en hierop te kunnen anticiperen.
Verder ging de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) in op hoe zij als overheidsinstantie die onderdeel is van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport het toezicht verzorgt op de kwaliteit van de zorg, medische producten en jeugdhulp. Daarnaast werd ingezoomd op de huidige problematiek omtrent valse EVC-trajecten (ervaringscertificaten) en valse diploma’s.
Zorgverzekeraar CZ kwam langs om het te hebben over domeinoverstijgende zorgfraude. Criminelen maken dankbaar gebruik van de vier zorgdomeinen: Zvw (Zorgverzekeringswet), Wlz (Wet langdurige zorg), Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) en JW (Jeugdwet). Hoe gaan gemeenten, zorgverzekeraars en zorgkantoren elkaar beter vinden in de aanpak van zorgfraude?
Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) en het Functioneel Parket (FP) kwamen samen vertellen over de strafrechtelijk aanpak van zorgfraude door het FP en de Recherche Zorgfraude van de NLA. Ook werd een concrete geanonimiseerde casus gepresenteerd over zorgfraude en witwassen.
We sloten af met een gezellige borrel om na te praten en te netwerken.